Tort brownie cu fructe de padure si bezea

tort brownie sectiune

V-am promis retete cu aquafaba, nu? Iata prima din lungul sir. Bezeaua in toata splendoarea ei, camasuta perfecta pentru acest tort cu blat ciocolatos si crema acrisoara de fructe de padure!

Acest tort este unul dintre cele mai bune torturi create vreodata de catre mine. A incantat pana acum zeci de persoane la diverse ocazii aniversare si mereu a fost un hit. In plus, nimanui nu-i venea sa creada ca nu contine oua sau lapte! Se face usor si este delicios.

Tort brownie

Ingrediente (pentru o forma rotunda de tort cu diametrul de 28 cm)

Blat

  • 1 pastaie de vanilie
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • 6 linguri aquafaba
  • 1/3 cana ulei
  • 1 cana lapte vegetal

Toate ingredientele se amesteca intr-un vas. In alt vas se combina urmatoarele:

  • 2 cani faina
  • 1 praf de sare
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 3/4 cana zahar brun
  • 3 linguri pudra de roscove
  1. Ingredientele lichide se toarna peste cele uscate si se amesteca bine cu o spatula.
  2. Compozitia se toarna intr-o tava tapetata cu foaie de copt si se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade, timp de 30-35 minute sau pana cand trece testul scobitorii (aceasta trebuie sa iasa uscata atunci cand blatul este impuns).
  3. Blatul se lasa usor la racit in tava, apoi se scoate pe un gratar pentru a se raci complet.

Crema

  • 360 g fructe de padure
  • 130 g orez brun
  • 165 ml crema de cocos (eu folosesc marca Hyralherb, se gaseste in supermarketuri si nu e foarte scumpa)
  • 2 linguri miere zaharisita
  1. Orezul se fierbe bine, apoi se scurge si se lasa la racit.
  2. Se pun toate ingredientele in blender si se mixeaza pana rezulta o crema omogena, fina.

Bezea

  • 1/4 cana aquafaba
  • zahar/xylitol dupa gust
  • 1/4 lingurita crema de tartar
  • pudra de vanilie naturala (sau zahar cu vanilie naturala dar NU esenta de vanilie)
  1. Aquafaba se pune intr-un bol si se mixeaza cu mixerul de mana pana spumeaza usor.
  2. Se adauga crema de tartar si se continua sa se bata. Cand spuma este tare, se adauga treptat zaharul si pudra de vanilie.
  3. Bezeaua trebuie sa fie bine inchegata si sa nu cada din vas atunci cand acesta este intors cu fundul in sus.

Asamblare

  1. Blatul se injumatateste si se umple cu crema.
  2. Deasupra se pune bezeaua.
  3. Se pudreaza cu pudra de roscove.

tort brownie a

5 thoughts on “Tort brownie cu fructe de padure si bezea

  1. Multumesc de reteta! De curand am aflat si eu de aquafaba si pana acum am incercat doar un mousse de ciocolata cu el. Pretty cool stuff. Cum maine e ziua mea, a venit la fix reteta asta de tort, care mi se pare destul de simplu de facut. Am totusi o intrebare: se gaseste usor crema de tartar? Nu am mai folosit pana acum si nu-mi amintesc sa fi observat prin magazine. Inteleg ca are rol de stabilizare, dar crezi ca este esential?

      • Buna. Ieri am primit comanda de la pastaidevanilie si m-am si pus pe treaba. Azi a fost la testat tortul la colegele de birou si la sot. Toti au fost foarte incantati de rezultat, iar eu am fost fericita sa le pot oferi un tort vegan care mi-a depasit asteptarile.
        Bezeaua s-a lasat putin fata de ieri, dar nu e apoasa, doar e mai aerata cumva. Foarte faina reteta, multumesc ca ai impartasit-o cu noi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>