Aquafaba – inlocuitorul perfect pentru ou

Lifestyleblog

Banane, ulei, semințe de in, semințe de chia, tofu, amidon, sos de mere, avocado – am încercat toate variantele pentru a înlocui oul în compozițiile vegane. Însa cu absolut niciun înlocuitor nu am avut parte de succesul avut cu aquafaba. Sună a ceva fancy, nu? Ei bine, e mai mult decât banal și… neașteptat! Vorbim despre apa rezultată în urma fierberii leguminoaselor. Da, da. Fix acea apă pe care o aruncam cu nesaț. Acea apă despre care credeam că nu e bună la nimic. Acea apă s-a dovedit a fi extrem de versatilă în bucătăria vegetariană în a înlocui oul în diverse preparate.

Cel care a descoperit proprietatile culinare ale acestei substante este un american, Goose Wohlt, un inginer IT, care a incercat sa faca o bezea din aceasta apa. A reusit si a creat niste bezele identice ca textura si gust cu cele din ou. De aici incolo, lumea a inceput sa experimenteze. Tot Goose este cel care a dat numele de aquafaba acestei ape de la leguminoase. Momentan asteapta ca descoperirea lui sa fie patentata.

Pentru ca apa aceasta să se poată folosi cu succes e nevoie ca ea să fie concentrată, adică să aibă consistența asemănătoare albușului de ou. Se poate folosi lichidul ramas din conservele de naut, mazare, linte, fasole alba si chiar de la tofu (chiar daca nu sunt bio si contin sare), cu conditia sa aiba acea textura usor vascoasa, asemanatoare albusului de ou. Se poate folosi si lichidul ramas de la leguminoasele fierte acasa, dar din nou: daca nu e destul de vascos se mai fierbe pt a deveni concentrat.

Spuma aquafaba

Cum se foloseste?

Cine ar fi crezut ca apa ramasa de la naut/fasole/tofu poate crea asemenea minunatii, insemnand:

Bezele
Macarons
Marshmallows
Nougat
Fondant pt torturi
Pavlova
Inghetata
Mousse
Maioneza
Checuri
Inlocuitor perfect pt albusurile din prajituri

si nu in ultimul rand, ca emulsifiant in retetele de unt sau mozzarella vegetala! E geniala, de cand am descoperit-o am incercat-o ca bezea, inlocuitor pentru ou in maioneza, clatite, prajituri, pancakes, mousse de ciocolata.

De regula 1 ou = 3 linguri lichid de la leguminoase (pe care il vom numi aquafaba). Pentru unele dulciuri, cum ar fi cookies, brownies, clatite sau waffe, nu e necesar sa transformati aquafaba in bezea, ci doar sa o “spumati” putin.

Cum se face bezeaua din aquafaba?

Pt a obtine spuma necesara bezelelor, macarons sau mousse, vom proceda astfel:

Vom scurge lichidul si il vom pune intr-un vas racit in prealabil la frigider timp de cateva ore. Apoi vom mixa cu un mixer de mana sau unul profesionist (eu am pus la rece si accesoriile de mixare) pana cand lichidul se transforma intr-o spuma groasa, care nu cade de pe lingura si se comporta exact ca albsusurile de ou! Apoi se adauga treptat zaharul si restul ingredientelor. (daca vrem mousse de ciocolata, adaugam ciocolata topita si racita usor).

Atentionari

Aquafaba nu se impaca bine cu grasimea. Spre deosebire de ou, daca veti bate spuma si veti adauga ulei sau o aroma in baza uleioasa, aceasta se va lasa si va rezulta un lichid.

De asemenea, bezelele se vor topi la cuptor daca veti folosi altceva in afara de zahar. Deci nu puteti folosi xylitol, miere, sirop de artar sau zahar de cocos, stevie sau oricare alt indulcitor decat daca veti folosi bezeaua la decorare, cum am folosit eu la tortul de mai jos.

tort cu aquafaba

Tort brownie cu crema de fructe de padure si bezea

11084088_10204296885410325_711811020720147402_o

Ingredientele pentru mousse de ciocolata: aquafaba, ciocolata neagra si zahar

906013_10204296889530428_175385981853294784_o

Ciocolata topita, incroporata in bezea

11174601_10204296889610430_5856641225832410683_o

Norisorul pufos de ciocolata

11539223_10204676278334911_7378539689504525527_o

Clatite cu aquafaba

11696371_10204720761086952_998462887965299159_o

Pancakes pe bat cu aquafaba

Vor urma multe alte retete cu aquafaba. Daca sunteti interesati si de valorile nutritive, iata ca s-au facut deja analize si le puteti consulta aici. Mai multe retete, sfaturi si idei gasiti pe grupul Vegan Meringue – Hits and Misses.

8 thoughts on “Aquafaba – inlocuitorul perfect pentru ou

  1. Buna,
    daca am inteles bine,in orice reteta in care se foloseste ou,il inlocuiesc cu 3 linguri de lichid?
    Cum ai facut maioneza? Merge oare aquafaba congelata si sa o folosesc la nevoie? M-ai facut curioasa.Abia astept alte retete . Anca.

    • Exact, Anca.
      Maioneza am facut-o cam din 3/4 cana lichid aquafaba, 1/2 cana ulei, 1 cartof mare fiert, curatat de coaja si razuit fin, mustar 1 lingurita, 1 lingura zeama de lamaie.
      Da, am uitat sa mentionez: se poate congela! Ar fi bine sa congelezi cate 3 linguri (in forma de cuburi de gheata) ca sa iei doar cat ai nevoie.

  2. In cazul in care folosim aquafaba pentru obtinerea bezelei simple, aceasta nu isi pastreaza aroma de la legume ? Multumesc,

  3. Ina, am si eu cateva nelamuriri, daca imi poti raspunde te rog.
    -Cat timp se poate pastra la congelator aquafaba? Dar la frigider?
    -Dupa decongelare este la fel de efectiva?
    -Cum e mai bine sa o decongelam ca sa nu isi piarda calitatile?
    Multumesc.

    • Buna, Miki.

      La congelator aquafaba se poate pastra chiar si o luna. La frigider 2, maxim 3 zile.
      Da, dupa decongelare este la fel de buna.
      Eu o decongelez la frigider. Dar daca imi trebuie rapid si ma grabesc. pun caserola in apa fierbinte (sa nu patrunda apa insa inautru!) si o folosesc. Se bate bine atat calda cat si rece, aici e minunea!

      O zi frumoasa!

  4. Pingback: Clătite cu căpșuni | Alternativ & Verde

  5. Pingback: Pricomigdale cu matcha (vegan, fara gluten) | Food Fairy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>