Conservarea fructelor in suc propriu

Iubesc vara pentru abundenta fructelor si legumelor proaspete si mai cu seama inceputul verii pentru rodul fructelor pietroase (stone fruits, cum le zice americanul) care imi plac atat de mult! Cirese, visine, piersici, caise – toate crocante si parfumate incat ai vrea sa le mananci tot anul! Din pacate prin conservarea lor la congelator, ca gem sau compot se pierde mult din aroma lor in stare proaspata. Insa am gasit o metoda foarte faina care pastreaza mult din aroma fructelor, acestea ramanand totodata cu o consistenta cat mai apropiata de cea a fructelor proaspat culese: conservarea in suc propriu. Aceasta metoda se poate face in doua feluri: cu zahar si fara zahar. Metoda conservarii cu zahar presupune folosirea unei cantitati foarte mici de zahar care se presara peste fructe, aceastea lasand mai mult suc. Metoda fara zahar inseamna ca fructele sunt fierte in borcane, “dunstuite” (apertizate) fara nimic altceva. Ambele metode garanteaza un gust minunat. Fructele astfel conservate se preteaza pentru gatit (prajituri, foietaj, budinci), consum ca atare sau mic dejun (peste budinci de cereale, muesli, granola etc).

 Congelarea fructelor in suc propriu

Pentru aceasta metoda de conservare se aleg cel mai bine fructe tari (in prima poza se observa si doua borcane cu afine si zmeura, am incercat sa le conserv si asa dar nu mi-au placaut deoarece se zdrobesc prea tare; pentru fructe de padure alegem aceasta varianta de conservare).

  1. Anul acesta, la 4 kg de visine si 5 de cirese (spalate si curatate de samburi) am folosit doar 250 g de zahar pe care l-am presarat printre straturile de fructe. Cantitatea de zahar este la ochi, eu prefer mereu sa pun cat mai putin zahar, ceea ce va recomand si voua. Puteti chiar opta sa lasati zaharul afara.
  2. Fructele sunt lasate sa stea in boluri timp de 15-20 de minute pentru a lasa suc.
  3. Cu o lingura se indeasa fructe in borcane de 400g (spalate bine si scurse de apa), adaugand peste ele sucul ramas.
  4. Se pun capacele peste borcane si se aseaza borcanele intr-o cratita incapatoare in care am pus un prosop gros, care sa ajunga si pe marginile interioare ale cratitei.
  5. Se toarna apa cu grija, pentru a ajunge la jumatatea borcanelor.
  6. Se acopera borcanele cu un alt prosop umed, pentru a le acoperi bine.
  7. Se fierbe apa la foc potrivit timp de 30 de minute.
  8. Dupa acest timp, borcanele se scot si se pun la cald intr-o patura groasa, pentru a se raci treptat si pentru a se forma acel vid care va sigila borcanele.
  9. Borcanele racite se depoziteaza in camara. Fructele astfel conservate rezista 1-2 ani in camara.

 

10 thoughts on “Conservarea fructelor in suc propriu

  1. Buna Ina,

    Ideea ta cu conservarea mi se pare excelenta, eu fierbeam fructele in suc propriu si le congelam in cutiute; voi incerca si varianta ta, sper sa se pastreze pana la iarna.
    Off topic, am vazut ca folosesti ulei in mai multe compozitii de aluat; ce ulei folosesti, care sa nu se deterioreze complet in cuptor?
    Multumesc!

    • Buna, Mihaela. Am inceput sa folosesc Ulei din turte de masline. Se gaseste in hipermarketuri. Incearca Costa d’Oro sau Pietro Cotricelli.

  2. Ina nu stiam de aceasta metoda de conservare in suc propriu dar o sa incerc si eu cateva borcane anul acesta. Cred ca fructele conservate asa sunt foarte aromate !

    Eu folosesc o alta metoda (scrisa in una din cartile Elenei Pridie) si anume conservarea fructelor in suc de mere de exemplu sau in sucul altor fructe.

    Anul trecut am pus compot de caise in suc de mere (fara zahar) si anul acesta am incercat cu cirese. Iti pot spune ca iese ceva extraordinar de bun si e fara zahar deloc.

    Te pup si iti doresc spor la pus pe iarna !

    • Raluca, ai putea spune si reteta cu suc de mare? Am visine si as vrea sa le conserv fara zahar. Multumesc!

  3. Am sa incerc si eu zilele astea cu nectarine, piersici si caise; poate presar putina fructoza pe fructe. Multumesc Ina!

  4. Buna,imi poti spune te rog daca adaugi si apa cand faci compot fara zahar si pui la dust ?sau pui doar fructele si atat?multumesc ☺

  5. Buna, sper ca mai pot primi raspuns…..vad ca ultima postare e din vara trecuta.Ca nou intrata in “liga diabeticilor”, as vrea sa stiu daca se pot conserva prin metoda ta orice fel de fructe . Se poate numai in suc propriu, sau mai adaug si apa? Multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>