Salam de biscuiti

Carob cookie salami

Unul dintre deserturile dragi pe care nu am reusit sa le reproduc in varianta vegana a fost salamul de biscuiti (alaturi de ciocolata de casa cu o consistenta moale). Am incercat cateva retete dar nu am fost prea incantata de rezultat. Ba era prea moale, ba nu imi reusea, ba nu ma atrageau ingredientele (gem sau sirop de zahar). Pana cand am descoperit reteta perfecta pe blogul Ninei Savidi, despre care ea vorbeste ca fiind un desert popular in tara ei natala, Grecia. Arata ataaaat de apetisant incat am zis ca trebuie neaparat sa il fac!

 Si l-am facut! A iesit neasteptat de bun, mai bun chiar decat varianta originala, cu unt si zahar! Eu am folosit unt de migdale facut in casa (am copt migdalele si le-am mixat fierbinti in Vitamix pana au devenit unt) insa voi puteti folosi orice alt unt de nuci sau seminte, crud sau copt. De asemenea puteti adauga arome: vanilie, esenta de rom, stafide, etc. Va iesi oricum delicios si mult mai satios decat cel lacto-vegetarian. Si mai sanatos, da! Pentru ca acesta:

  • NU contine zahar
  • NU contine lactate
  • NU contine teobromina sau cafeina (datorita pudrei de roscove, care inlocuieste cacaua)
  • este bogat in minerale si vitamine
  • este satios (cu o feliuta te saturi)
  • poate fi oferit copiilor fara remuscari

Carob Cookie Salami

Salam de biscuiti 

  • 180 g unt de arahide/migdale/alune de padure/nuca etc (aici gasiti o gama variata de unt vegetal)
  • 20 curmale fara samburi, tocate marunt sau sirop de curmale dupa gust
  • 2 banane bine coapte
  • 75 g pudra de roscove
  • 1 lingura ulei de cocos (Rapunzel are un pret f bun)
  • 200 g biscuiti vegani (ii recomand pe acestia)
  • 1/4 cana apa sau lapte de soia/alt lapte vegetal
  • optional diverse arome
  1. Intr-un robot de bucatarie mixati toate ingredientele, cu exceptia biscuitilor si apei/laptelui. 
  2. Rupeti bucatele biscuitii si amestecati-i cu apa intr-un bol pentru a se inmuia putin.
  3. Adaugati apoi crema de roscove si amestecati bine cu mainile. 
  4. Turnati amestecul pe o folie de aluminiu/plastic si dati-i forma de salam.
  5. Dati la rece pentru cateva ore sau pentru o zi. 

20 thoughts on “Salam de biscuiti

  1. Vai ce pofta mi-ai facut…arata super bine !
    Eu as adapta-o putin la varianta non-vegan pe care o faceam inainte. Era salam alb cu fistic si cu prune si caise uscate – culorile feliei de salam erau superbe.
    Voi incerca reteta neaparat – pot inlocui uleiul de cocos cu un alt ulei?

    • Buna, Oana.

      Uleiul de cocos ajuta putin compozitia sa se inchege si sa se intareasca. Daca nu ai, omite-l. Va iesi nitel mai moale compozitia dar tot il vei putea felia. Eventual adaugi mai multi biscuiti.

      Un weekend frumos!

  2. Vai ce bine arata Ina!!! Si sigur este tare bun….pentru ca orice am folosit sursa de inspiratie de la tien a fost the best…..concluzia: fac musai salamul asta. Am unt din alune de padure facut chiar ieri…..deci la treaba. Merci!

  3. Wow!!! Nimic nu e intamplator. De cateva zile poftesc salam de biscuiti, dar nu prea ma incanta ideea de a-l face cu lactate. Voi incerca sigur reteta ta. Multumesc mult.

  4. Pingback: No bake, Sugar Free,Vegan, Gluten Free Biscuit Salami Dessert Recipe | Gourmandelle | Healthy Vegan and Vegetarian Recipes | Free Ebooks

  5. Foarte bun salamul de biscuiti; am folosit doar 50 g de carob si am ales untul de arahide…..delicios! bine, ce nu e delicios cu unt de arahide :) ; acum sa vad daca si fetita mea e incantata, nu insist neaparat…dar mai mult pentru ea toata munca….:) Multumim pentru reteta!

  6. Buna Ina, ce tip de biscuiti ai folosit pentru aceasta reteta? arata minunat, sunt convinsa ca si gustul e pe masura :) on said:

    Buna Ina, ce tip de biscuiti ai folosit pentru aceasta reteta? Arata minunat, sunt convinsa ca si gustul e pe masura :)

  7. Daca vreau sa pun unt clasic in loc de unt de arahide/migdale/etc pun aceeasi cantitate sau mai putin? Daca pun unt de arahide se poate pune si cel sarat sau trebuie sa fie fara sare?

    • Buna.
      Reteta este una vegana, deci nu ma pot pronunta in ceea ce priveste untul normal. Unt de arahide este bine sa fie unul nesarat caci altfel va altera gustul preparatului.

  8. Pingback: Salam de biscuiti sanatos | Madeline's Cuisine

  9. Pingback: Salam de biscuiti sanatos | Madeline’s Cuisine

  10. Pingback: Salam de biscuiti fara zahar | Fara coacere. Vegan. Sanatos!

  11. Buna. Ce zici daca folosesc reteta ca baza pentru un tort, peste o crema de ciocolata raw si deasupra bomboane raw raffaello.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>