Tort cu banane si cocos

Raw coconut-banana cake

Intre un somn de bebe si un mic ragaz de gatit am pregatit tortul acesta genial de bun, cu ingrediente relativ simple dar foarte gustoase. Initial am vrut sa il fac cu ciocolata si banane dar mama a gasit in supermarket nuca de cocos asa ca am facut varianta de fata. Singura schimbare pe care as face-o la el ar fi la blat, unde am folosit nuca. Cred ca ar merge mai bine o nuca mai grasa, gen nuca braziliana sau macadamia. Dar daca va place nuca normala atunci e f ok. Oricum este delicios! Au confirmat-o si musafirii dragi pe care i-am avut la masa :)

Tort cu banane si cocos

* blat *

  • 2 cani nuci la alegere (nuca sau pecan sau macadamia/nuci braziliene/migdale/caju – in functie de preferinte –) inmuiate in apa peste noapte, bine scurse
  • 2 lg fulgi de cocos

* crema *

  • 1 cana caju inmuiat in apa rece peste noapte, scurs si clatit
  • 1 nuca de cocos (aici vezi cum se desface)
  • apa de la nuca de cocos (aprox. 250 ml, daca nu aveti atata suplimentati cu apa)
  • 2 lg unt de cocos lichefiat
  • miere dupa gust
  • optional 1/2 l-ta lecitina pudra
  • 2 banane
  1. Nucile pt blat se pun in robot impreuna cu fulgii de cocos si se mixeaza pana se maruntesc. Se adauga mierea putin cate putin, in timp ce robotul merge. Se verifica din cand in cand daca textura compozitiei e lipicioasa si maleabila.
  2. Intr-o forma de tort de silicon sau cu pereti detasabili, de diametrul 16-18 cm, se toarna compozitia de blat si cu mainile usor umede se niveleaza uniform.
  3. Crema: Toate ingredientele, cu exceptia lecitinei, se pun in blenderul Vitamix sau in robot si se mixeaza bine pana rezulta o crema omogena. Se adauga apoi si lecitina si se mai mixeaza.
  4. Bananele se curata si se taie felii grosute. Se aseaza peste blat, se toarna crema iar daca a mai ramas compozitie pt blat, se pune peste crema.
  5. Tava se da la congelator pana se intareste. Apoi se scoate din forma, se pune pe un platou si se da la frigider pt a se dezgheta treptat. Se serveste rece, cu felii de banane.

27 thoughts on “Tort cu banane si cocos

  1. Buna Ina,

    Vreau sa incerc si eu acest tort, dar nu stiu de unde sa cumpar o parte ingrediente, cum este caju, unt de cocos si lecitina pudra. Poti sa ma ajuti?

    Multumesc

    Eva

  2. @ Eva
    – buna Eva! Caju crud gasesti in hipermarketuri la raioanele de seminte si fructe. Iar pt untul de cocos si lecitina am dat linkul in postare, dai click pe ele si te redirectioneaza catre magazinul online de unde le poti cumpara. Sa-mi spui cum ti-a placut daca il vei incerca. Numai bine! :)

  3. Buna, draga Ina,

    Te citesc de ceva vreme si ma bucur enorm ca ne faci partasi la minunile si firescul din viata ta.
    Sa-ti traiasca puiutul, sa fie sanatoasa si sa va bucure intreaga viata asa cum o face acum !

    Referitor la retetele pe care ni le oferi atat de generos, nu fac decat sa ne inspire sa adoptam si noi o varianta mai sanatoasa a vietii si mai aproape de natura. Multumim pt tot ce faci.

    Iar pozele sunt magnifice, ma delectez mereu cu ele… si eu la randu-mi sunt pasionata de fotografie, nu stiu daca ai amintit pe undeva ce aparat foto utilizezi, m-ar interesa daca ai dori sa ne impartasesti si acest lucru.

    Multa sanatate iti doresc, putere si timp la dispozitie pt a fi printre noi si in continuare, stiu cat de time-consuming poate fi intregul proces de a creste minunea careia i-ai dat viata.

    Te imbratisez cu mult drag

  4. oare in loc de banana ar merge caise sau piersici?
    Imi plac enorm retetele tale, te urmaresc de ceva vreme “din umbra” si m-a cucerit blogul tau :)

  5. Cred ca pana la urma prind curaj de la tine si incep sa pregatesc si eu papa raw din cand in cand. Incerc din rasputeri sa mananc cat mai natural si mai putin “gatit”,cum se face la noi,de se fierb/coc/prajesc legumele pana nu le mai ramane nici miros de vitamina. Te apreciez muuuuult pt faptul ca ai reusit sa iti creezi un stil de viata atat de natural si sanatos. Felicitari pentru tot ceea ce faci! Pupici tie si bulinutei tale! <3

  6. @ Alessia
    – mersi pt aprecieri, ma bucur sa aflu ca iti place ceea ce fac. Folosesc un Canon 1000, nu chiar profi insa incerc sa storc ce e mai bun din el. Te mai astept cu drag!

  7. @ Ana Maria Ciolacu
    – incearca macar un desert raw si te vei indragosti de ele, garantez! Mersi de aprecieri, esti o scumpa. Te pup!

  8. L-am facut de ziua prietenului meu..a iesit f bun. pt blat am folosit migdale si a iesit asa de gustos ca au inceput sa-mi fure oaspetii bucatele, crdeam ca nu mai ajunge pt tort:)Si l-am servit alaturi de banane peste care am pus un pic de miere lichida…:)
    Multumesc mult Ina pt ceea e faci, nu e prima reteta pe care o incerc de la tine…
    te pup cu mult drag

  9. Ina draga…am facut tortul asta in week-end pentru petrecerea lui Aidan. L-am facut intitial pentru copii, dar a fost savurat de adulti. Le-a plactu la nebunie si mi-au cerut reteta. Multumesc mult! Datorita tie sunt un fel de cook wizz printre prietenii mei….care nu contenesc sa se mire cat de bun poate fi ceva raw!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>