Kefir de apa

Water kefir

Nu stiu cati dintre voi ati auzit despre kefirul de apa, niste organisme vii care seamana cu cristalele; o combinatie intre o specie de bacterii si o ciuperca. Mai multe detalii gasiti pe Wikipedia.

In Romania, singura sursa de kefir de apa pe care am gasit-o a fost chefir-bio.com. Poate vi se va parea ridicat pretul de 65 lei pentru care primiti 2 linguri de kefir insa acesta se inmulteste foarte repede: dupa o saptamana am deja 6 linguri de kefir, de ajuns pentru 3 borcane, adica 1,5 litri de bautura. Acesta se va inmulti la nesfarsit si il veti avea pentru tot restul vietii. Gustul bauturii rezultate este foarte asemanator cu cel al socatei, dulce-acrisor si acidulat. Pe langa gustul sau placut si racoritor, bautura rezultata este si foarte sanatoasa. Iata cateva intrebuintari medicale:

  • BOLI ENDOCRINE (insuficienta tirodiniana si paratiroidiana, pancreatite)

  • BOLI CARDIO-VASCULARE (combate ateroscleroza)

  • vindecarea BOLILOR RESPIRATORII, ULCERATII ALE PIELII,CRAMPE STOMACALE, si a ALTOR BOLI INTESTINALE

  • TRATAREA HEPATITELOR

  • NORMALIZAREA DIGESTIEI

  • ELIMINAREA TOXINELOR DIN ORGANISM

  • efect ENERGIZANT NATURAL

  • BOLI ALE SISTEMULUI NERVOS

  • HIPERTENSIUNE

  • BRONSITE

  • ASTM

  • CATARACTE

  • SCLEROZA

  • BOLI DE FICAT

  • HEPATITA “A” si “B”

  • CIROZE (pentru prevenirea imbolnavirii sau vindecare totala in 2 – 4 luni.Pentru vindecare SE CONSUMA 2 LITRI PE ZI)

  • BOLI DE STOMAC, ULCERE (ranile se inchid dupa doua sapatamani de tratament)

  • NORMALIZAREA DIGESTIEI (diaree si constipatie) se bea NUMAI SEARA 500 ml

  • ANEMIE SI LEUCEMIE (in cazuri foarte grave SE CONSUMA 2 LITRI /ZI. Sangele redevine la
    normal dupa 3 luni de tratament)

  • PAREZE si HEMIPAREZE

  • AVC (rezultatele se pot vedea dupa doua luni)

  • CANCER Cristalele japoneze fac miracole in BOLILE DE CANCER. Ganglionii dispar in 2-3 luni dupa tratament

  • FICATUL SE REGENEREAZA.

Water kefir grains

FOARTE IMPORTANT!

Trebuie tinut cont ca toate cele aliniate mai jos TREBUIE SA FIE DIN PLASTIC si STICLA.
Metalele OMOARA CRISTALELE si le DEPRECIAZA calitatile .

= un borcan din sticla de 3 litri cu capac. (capacul poate fi din metal, chiar recomandat pentru ca
asigura etanseitate dar, intre capac si gura borcanului se pune o folie de celofan sau plastic);
=o strecuratoare mare (circa 30 cm. diametrul) cu gauri potrivit de mari 2/2 mm
=o palnie
=o lingura de plastic (lingura de lemn este contraindicata)
=o sticla de plastic de un litru si jumatate pentru pastrarea chefirului.

Water kefir

Bautura din kefir de apa (Reteta Ani Phyo)

  • 1/3 cana miere / sirop de agave / zahar brun sau normal
  • 1 lg stafide aurii
  • 1/2 lamaie spalata bine si taiata felii
  • 1-2 lg kefir de apa
  • 500 ml apa plata

Primele 3 ingrediente se pun intr-un borcan mai mare si se amesteca bine cu o lingura de plastic.

Se toarna apoi apa si se pun boabele de kefir. Se agita usor borcanul, se acopera cu un tifon curat si se lasa la fermentat la temperatura camerei, in loc intunecat, timp de 24-48 ore (fiind cald, bautura este gata in 24 ore).

Se strecoara si bautura rezultata se pune intr-o sticla de plastic, la frigider.

Se repeta procedeul in acelasi mod.

113 thoughts on “Kefir de apa

  1. Nu stiam ca-i zice kefir, il cunosc de mai bine de 10 ani pe atunci se zicea ca sant alge si ca este foarte bun de zlabit.
    Totusi de doi ani bautura mea este doar apa, foarte rar fac vre-un suc de zarzavaturi.
    Interesante informatiile.
    Pe curand

  2. Ştiam de kefirul de apă de vreo 2 ani. Tot de pe net aflasem. Eu am vrut să-mi cumpăr granule de kefir (ciuperca tibetană), să-mi fac chefir acasă. Dar no, tb. îngrijite ca un animăluţ :), înmulţite zilnic, bibilite. Ce fac cu ele când suntem plecaţi? Am auzit că rezistă o perioadă în congelator. Nu vreau să risc că totuşi costă ceva bănuţi.

    Poate când ne vom aşeza definitiv într-un oraş mă apuc şi de asta. :))

  3. pai….din cate vad eu iti trebuie 3 linguri de kefir ca sa faci reteta. chiar mi-a atras atentia reteta ta pentru ca eu cunosc chefirul de lapte dar si cel de apa dar nu m-am incumetat sa il fac pentru ca iti trebuie cateva linguri de chefir mai vechi ca sa faci unul nou. Si nu cunosc pe nimeni care sa faca chefir…

  4. @ Daniela
    - da, da, asa stiam si eu ca i se spune :)) Si eu tot apa beau insa de cand o am, beau si cate un pahar de bautura de kefir. Numai bine!

  5. @ Adelina
    - ei da. LA plecari e mai problematic pt ca pot sa moara. De inghetat nu am auzit. Poate ar trebui facut cu el ca si cu animalele de companie: lasate in seama vecinilor :))

    • Rezista pana la sase luni in frigider in lada de fructe.
      La repornirea culturilor trebuie avuta rabdare.
      Va dura uneori si doua saptamani pana se va obtine acelas chefir de apa.
      Doar se scoate din frigider si se asigura mediul propice pentru cultura.

  6. @ Laura
    - eu nu vad sa fi scris undeva 3 linguri….. Kefir vechi.. pai asta se inmulteste oricum si nu e musai sa fie mereu vechi ca sa reinnoiesti productia. Deja dupa o saptamana am 6 linguri, le pot oferi mai departe.

  7. Vreau să procur și eu, am mai vrut să iau de pe un site, ciupercă din aceea care se prepară cu lapte dar mi-a fost teamă să nu fie vreo chestie aiurea, nu prea îmi inspira încredere site-ul și prețul nu era chiar neglijabil! Cum se îngrijește ciuperca? Dacă înmulțești și îți prisosește, poate îmi trimiți și mie o linguriță de granule dacă nu e distanța prea mare, chiar contra cost…Mulțam mult de pe-acum!

  8. @ Marilena
    - pai am scris cum se ingrijeste. Zi de zi sau tot a doua zi (depinde de temperatura din casa) se face bautura noua, repetand acelasi procedeu mereu si mereu. De trimis iti pot trimite dar vas face-o prin curierat caci prin posta mi-e cam teama. Zi-mi doar cand o vrei si iti trimit.

  9. @ Ramona
    - da, exista kefir de lapte, care se face doar cu lapte si kefir de apa, adica cel de fata. Nu au aceeasi intrebuinare.

  10. Eh, să zică că-s nebună. :))) Că numai noi încercăm să trăim mai sănătos..

    La animăluţ îi dai mâncare, apă, dar ciuperca.. :))

  11. Si mama face chefir de lapte. Acesta aduce mai mult cu conopida, si la aspect si la culoare, dar la consistenta cu buretele de baie (n-am gasit alta comparatie :) ). E indicat indeosebi pentru reglarea tranzitului intestinal (la noi in familie e boala grea :D), dar personal n-am vazut o ameliorare, desi mama e multumita. Si da, au nevoie de o ingrijire speciala si, mai ales, de multa rabdare din partea ingrijitorului.

  12. Buna Ina, felicitari pentru ceea ce faci. Am descoperit de curand blog-ul tau si inca studiez.
    Despre kefirul de apa…spui ca seamana cu sucul de soc (socata)?
    Mie imi place enorm acest suc facut de mama, din pacate, doar 1 data pe an. Eu incerc sa beau mai multe lichide si cred sincer ca daca as avea asa un “suc” l-as bea de placere, nu de nevoie.Daca mai spui ca e si sanatos…este minunat!
    Daca esti din Bucuresti si iti prisoseste, te rog mult sa-mi dai un semn (abriligia@yahoo.com) si voi veni sa-l iau.
    Mersi, Ligia

  13. Buna Ina
    Ma intereseaza si pe mine ciupercutele de kefir.Demult vroiam sa fac din lapte,deoarece stiu ca sunt cel mai bun probiotic,pe astea de apa nu prea le cunosc proprietatile dar vreau sa le incerc.De cand am descoperit blog-ul tau,il accesez mereu.Felicitari ptr tot ce faci.Sa vedem cum ma lipesc si eu de ciupercute :)

  14. Mulțam mult Ina! O să iau legătura cu tine prin email!O zi bună și scuze că răspund târziu, mămica mea a făcut un infarct săptămâna trecută și acum e la mine, nu prea mai apuc să intru pe net…

  15. ina, ce dragut… eu asociez bautura asta cu bunicul meu pentru ca el facea asa ceva, cu mare grija, si noi ne bucuram de ea… chiar l-am intrebat mai demult reteta, cum face, mi-a raspuns, si am notat undeva, alaturi de o fotografie cu el si un borcan mare de sticla in care era “socata”- chiar ca seamana foarte mult la gust. De cand nu mai e el, n-am mai baut asa ceva. Postarea ta mi-a trezit amintiri placute, mersi :)

  16. Hehe, imi amintesc ca toata lumea avea pe la Braila acum vreo 20 si ceva de ani asa ceva. Gustul sucului e usor dulceag parca, mi se parea ciudat atunci :)

    Pe langa kefirul de apa si de lapte mai e si kombucha de care am eu. Ea se hraneste cu ceai si arata cam ca o felie de parizer :D

  17. buna seara!caut de f. mult timp Kefirul de apa si de lapte.V-as ruga cine are si poate sa imi dea si mie,sunt din Valcea(ancutza_1972@hotmail.com).
    multumesc anticipat

    • daca ati avut norocul sa primiti granulele, si inca le mai folositi, v-as ruga si eu sa ma contactati (gavrila@riseup.net)
      sunt din acelasi oras, locuiesc tot in valcea :)

  18. Ina, locuiesc in Tg-Mures si am nevoie neaparat se kefirul de apa! Kefir de lapte am avut si am folosit mult timp, am dat la multi, iar acum voi primi din nou dupa o pauza de 6 luni, de la una din persoanele careia i-am dat si eu! Am folosit mai bine de 1 an fara intrerupere Kombucha, am si dat, dar am si aruncat sute de bucati!!!, neavind ce sa fac cu ele. Puneam de fiecare data 6 borcane cu 2l de ceai! Te rog sa-mi scri conditiile pt. a beneficia si eu de o colonie de kefir de apa, de la tine. Multumesc anticipat, toate cele bune si s-auzim de bine!

  19. IN ATENTIA TUTUROR
    - din pacate nu am mai reusit sa mentin cristalele in viata si nu mai am acum chefir de apa. Ramane insa valabil linkul din postare, pt cei doritori sa cumpere direct de la sursa.

    • Se tin in frigider intr-un borcan acoperite cu apa si o lingurita de zahar. Se pot pastra astfel si luni de zile, se mai schimba apa din cand in cand si se adauga lingurita de zahar. E din experienta mea…

  20. Eu am cumparat de la zsolt_fulop15@yahoo.com, dar bobitele sunt de marimea unei granule de zahar, foarte mici si se imnultesc foarte greu. Mi-a trimis o lingurita mica si, dupa 2 luni, abea s-au facut 3 lingurite si abea daca gasesc cateva bobite de marimea bobului de orez. Abea reusesc sa fac un pahar de suc pe zi si am impresia ca nici ala nu e in regula.
    Par bolnave, pe la altii net am vazut ca bobitele de kefir sunt cat boabele de strugure, iar ca start se dau cate 6 – 9 lingurite.
    Atentie de la cine si ce luati, mai ales daca dati bani pe ele.

  21. sunt in Timisoara, am kefir de apa, nu foarte mult pentru ca mereu daruiesc si voi darui cu drag de cate ori am o noua recolta de 3 linguri….multa sanatate !

  22. anonim din timisoara care a postat comentariul in data de 22 iunie anul curent,te rog daca vrei sa lasi si o adresa de contact ,as dori sa iau si eu kefir de apa de la tine deoarece sunt prin apropiere,pot fi contactat pe adresa ic1461@gmail.com te rog ajutama!

  23. Am kefir de apa,ofer gratuit , cu drag, orcarei persoane doritoare. In acest moment dispun de 10-12 linguri.
    intrucat nu cunosc bine metode de conservare, va rog, grabiti-va. Este pacat sa-l arunc, kefirul este de calitate .

  24. eu am kefir de lapte. dar e diferenta intre cel de lapte si cel de apa? nu pot sa iau kefir din lapte si sa-l inmultesc mai departe in apa?

  25. Vând kefir de apă la un preț foarte mic. Pentru detalii, pot fi găsit pe mail (smiley_lucian@yahoo.com) sau la tel. 0745955650

  26. Dar, de ce se vinde chestia asta? Se inmulteste din cate am citit, asa ca normal ar fi sa il donezi. E ca un dar de la dumnezeu…

  27. Buna seara sunt din bucuresti si as dori sa cumpar chefir de apa si chefir de lapte daca pretul este rezonabil.Doresc seriozitate pentru ca am mai avut experiente neplacute cind am facut aceasta cerere.Daca ma poate ajuta cineva rog sa posteze aici la comentarii dorinta de a vinde chefir si ii voi da datele de contact.MULTUMESC FRUMOS.

      • Am cumparat de la doamna Ana Costea (cel mai decent pret de pe net) cristale de kefir prin curier .Cristalele s-au dovedit deosebit de prolifice ,sanatoase si am in productie acum, la doua saptamani ,bautura pentru toata casa . Ofera si reteta si sfaturi .Sunt niste oameni de toata isprava ,o pereche de tineri intelectuali .Jos palaria si multumesc si pe aceasta cale .

        • nu stiu de ce eama de la cristele se baloseaza undeva gresesc la preparare folosesc totul din plastic si sticla ,daca ma puteti ajuta cu ceva sfaturi nu vreau sa le pierd
          multumesc

  28. as cumpara si eu chefir de apa, platesc si transportul (preferabil un curierat mai ieftin decat fancurier) Nici eu nu inteleg de ce se inmulteste atat de greu- se mai merita sa cumparam ? stie cineva cum se inmulteste? Normal ar fi sa-i punem dextroza sau miere pt ca bacteriile si ciupercile se hranesc cu dulce – poate asa se vor inmulti rapid incat SA DAM MAI DEPARTE GRATUIT. dupa ce ca e gustos, mai e si sanatos. Multumesc! mai sunt si alte metode de a face bani decat sa dai o lingura de kefir cuiva…

  29. Salut! Am facut si eu kefir de apa si e foarte bun!! Dar am o nelamurire referitor la cantitatea de granule…
    Am pus 6 linguri (adica tot ce aveam) la km 2 litrii de apa. O fii vreo problema daca pun asa mult kefir? Mai ales dc se inmulteste… ma umplu de borcane si boarcanase prin casa… :))
    Merci!
    Manuela

  30. Buna!
    Ma intereseaza si pe mine chefirul de apa.
    As dori sa stiu cum pot sa primesc si eu minimul necesar pentru a incepe sa le cultiv.
    Sunt din Cluj Napoca, daca exista cineva care doreste sa-mi trimita, le primesc cu drag si platesc curierul.
    Va multumesc!
    Ma puteti contacta si la numarul de telefon 0751 788664.

  31. Buna Ina.
    Multumesc pentru informatii. De trei zile am primit granulele de kefir, dar imi mai lipseau unele informatii pe care le-am gasit la tine.
    Pentru cine doreste este un grup pe FB ( http://www.facebook.com/groups/kefir.romania/467751696568426/?notif_t=group_activity) unde se doneaza kefir de toate felurile, doar se plateste curierul. Sunt oameni deosebiti pe acest grup care doneaza aceste ciuperci. Eu asa am primit kefirul.
    O seara placuta.

  32. Am o problema cu acest kefir. Nu se inmultesc cristalele. Am incercat cu diverse tipuri de apa, diverse sorturi de zahar, dar degeaba. Gustul e cel care trebuie ( am mai avut mai demult ) dar nu merge cu inmultirea
    band206@yahoo.com

  33. Ina, felicitari de schimbare!AM o nedumerire….fiind asa de dulce bauturica asta….oare n-are extrem de multe calorii?Stiu ca ea transforma zaharul,insa totusi..pare foooarte dulce (am mai postat mesajul,nu stiu de ce nu apare).Numai bucurii!

  34. Buna….daca are nevoie cineva din Iasi sau Husi,jud Vaslui de ciuperca de kefir ca ma contacteze pe e-mail:crysothemys_reckless@yahoo.com

  35. Eu la un borcan de 5 l pun 10 linguri de kefir de apa, 8 linguri rase de zahar, 15 stafide, o jumatate de lamaie taiata cubulete, 4 l apa. Il las 24 de ore apoi il strecor si il pun la frigider. Lamaia si stafidele le schimb o data la doua zile. A folosit cineva in mod constant o perioada mai indelungata? Eu consum cam de o luna.

  36. Pentru cei care isi doresc ciuperca de chefir de apa sau lapte, exista pe facebook un grup “Chefir Romania” creat special pentru a-i pune in legatura pe cei care doneaza cu cei care doresc. Intrati acolo si sigur veti gasi pe cineva care doneaza in orasul vostru, oricare ar fi acela.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>